PREDIABET ANIQLANGAN BEMORLARDA SCORE-2 YURAK-QON TOMIR ASORATLARI XAVFI SHKALASINING AHAMIYATI HAQIDA (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Tadqiqotning maqsadi prediabetli bemorlarda SCORE-2 yurak-qon tomir xavfi shkalasining qiymatini ko‘rib chiqish va baholashdir. Tadqiqot materiallari va usullari. Tadqiqotda 40 yoshdan 65 yoshgacha bo‘lgan 45 kishi, shu jumladan o‘rtacha yoshi 59,3±8,2 yosh bo‘lgan 25 erkak va o‘rtacha yoshi 55,2±7,1 yosh bo‘lgan 20 nafar ayol ishtirok etdi. . Nazorat guruhi 20 nafar sog'lom odamdan iborat edi. Tadqiqot usullari: umumiy klinik usullar, biokimyoviy tahlillar (qondagi glyukoza darajasi va ovqatdan keyin 2 soat o‘tgach, glyukozalangan gemoglobin, bilirubin, to‘g'ridan-to‘g'ri va bilvosita, ALT, AST, PTI, koagulogramma, C-reaktiv oqsil, karbamid, kreatinin, lipid spektri), qonda gormonal va insulin darajasini o‘rganish usullari (agar kerak bo‘lsa): EKG, endokrin bezlar va ichki organlarning ultratovush tekshiruvi, ko‘krak qafasi rentgenogrammasi va boshqalar. Tadqiqot natijalari. SCORE2 shkalasi yordamida baholanganda, bemorlar xavf guruhlariga bo‘lingan: ulardan 17 nafari past xavf guruhida, 15 nafari o‘rtacha xavf guruhida, 7 nafari yuqori xavf guruhida va 6 nafari juda yuqori xavf guruhida. O‘lim va o‘limga olib kelmaydigan KVHning taxminiy xavfi 0,3% dan 53,2% gacha, o‘rtacha 8,8±7,5% ni tashkil etdi. SCORE2 shkalasiga ko‘ra, barcha bemorlar mos ravishda 18 va 27 bemorni o‘z ichiga olgan yuqori va juda yuqori xavf toifalariga bo‘lingan. Xulosa. 1. Yuqori zichlikdagi lipoproteinlar (HDL bo‘lmagan) xolesterin darajasini hisoblash uchun foydalaniladigan SCORE2 shkalasi o‘zbek etnik guruhida ko‘proq noqulay natijalarni ko‘rsatuvchi individuallashtirilgan xavfni baholash imkonini beradi. SCORE2 tizimi individual yurak-qon tomir xavfini aniqlash uchun yanada tabaqalashtirilgan yondashuvga ega.