ATOPIK DERMATITLI BOLALARNING ONALARINI SIFATLI O'RGANISH: HISSIY VA IJTIMOIY TA'SIR (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2024)
Atopik dermatit (AD) bolalik davrida eng ko'p uchraydigan teri kasalligi bo'lib, uni davolash uchun oila yordamini talab qiladi. Ushbu kasallik bolalar va oilalarning hayot sifatiga (QOL) sezilarli darajada ta'sir qiladi, ammo kasallikning oila a'zolari va g'amxo'rlik qiluvchilarga ijtimoiy va hissiy ta'siri bo'yicha adabiyotlar etishmasligi. Maqsad: ADning ushbu kasallikka chalingan bolalarning onalariga hissiy va ijtimoiy ta'sirini baholash. Usul: Bu AD tashxisi qo'yilgan bolalarning onalari bilan yarim tizimli suhbatlarni sifatli o'rganishdir. Quyidagi o'zgaruvchilar baholandi: diagnostika va davolashni boshlash, kasallik haqida bilim va onalarning hayotiga ta'siri. Materiallar Lawrence Bardeen mazmunini tahlil qilish usuli yordamida tahlil qilindi. Kasallikning og'irligi SCORAD shkalasi yordamida baholandi. Natijalar: AD tashxisi qo'yilgan bolalarning onalari bilan 23 ta suhbat o'tkazildi. 82,6% hollarda mojarolar onalar kasallik bilan birinchi marta aloqa qilganda paydo bo'lgan. 43,5% hollarda onalar farzandlarini davolash uchun mas'ul bo'lgan. Taxminan 56,6% ADni azob-uqubat va qiyinchiliklarning sababi sifatida qabul qilgan va 21,7% ADni o'rganish tajribasi sifatida qabul qilgan. Xulosa: AD surunkali kasallik bo'lib, onalarning psixologik va ijtimoiy hayotiga ta'sir qiladi. ADni davolashda onalarni baholash va davolanishga uzoq muddatli rioya qilishni yaxshilash uchun psixologik yordam ko'rsatish kerak.