(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Ushbu retrospektiv tadqiqot 7 yoshdan 14 yoshgacha boʼlgan nefrogen sepsis bilan ogʼrigan 34 nafar bolalarni oʼrganishni oʼz ichiga oldi. Tekshiruv chogʼida jismoniy rivojlanish koʼrsatkichlari, qonning umumiy va biokimyoviy tahlili, siydik va najas tahlillari kabi batafsil anamnez maʼlumotlari yigʼildi. Tadqiqot maqsadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi bolalarda sepsisning eng keng tarqalgan patogenlari bilan bogʼliq infektsiyalarga qarshi kurashishda Nefroton Kids preparatini qoʼllash orqali kompleks terapiyaning klinik samaradorligini baholash boʼldi. Tadqiqot materiallari va usullari. Terapiya protokolida Nefroton Kids preparati quyidagi infektsiyalarga qarshi kompleks davolashning bir qismi sifatida qoʼllanildi. Escherichia coli (E. coli) — taxminan 60–80% hollarda, Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa. Tadqiqot natijalari. Klinik, laborator va instrumental maʼlumotlar bemorlarning holati yaxshilanganini koʼrsatdi, shuningdek, toʼliq tiklanish davri 2–5 kunga qisqardi. Xulosa. Nefroton Kids preparatini nafaqat buyrak patologiyalarini davolashda, balki nefrogen sepsisdan keyin paydo boʼladigan asoratlarning oldini olishda ham samarali qoʼllash mumkin.