(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Dolbzarbligi: Atopik dermatit (AD) bolalarda yeng keng tarqalgan surunkali yallig‘lanishli teri kasalliklaridan biridir. Ushbu maqolada 2024-yilda Samarqand viloyatida bolalar o‘rtasida AD bilan kasallanish holatlarini retrospektiv o‘rganish natijalari keltirilgan. Mintaqa, jins va yosh guruhlari bo‘yicha kasallanish tahlili o‘tkazildi va birga keladigan kasalliklar aniqlandi. Bemorlarning klinik xususiyatlari, qo‘llaniladigan diagnostika mezonlari va kasallikning og‘irligini baholash usullari aniqlandi. Tadqiqotning maqsadi. Samarqand viloyatidagi bolalar orasida AD ning chastotasini tahlil qilish, shuningdek kasallikning klinik xususiyatlarini o‘rganishdan iborat. Materiallar va usullar. Tadqiqot 2024-yilda dermatovenerologiya va kosmetologiya ixtisoslashtirilgan ilmiy-amaliy tibbiyot markazining Samarqand filialida o‘tkazildi. Unda teri kasalliklari bo‘yicha tibbiy yordamga murojaat qilgan bolalar ishtirok yetdi. 2024-yilda markazga tashrif buyurgan bemorlarning umumiy soni 42 917 kishini tashkil yetdi, ulardan 1330 nafari (3,1%) AD bilan kasallangan. Tadqiqotning natijalari. AD bilan og‘rigan bemorlarda quyidagi klinik shakllar aniqlandi. Eritematoz-skvamoz shakli - 61 holat (39 o‘g‘il, 22 qiz); Ekssudativ shakl - 18 holat (10 o‘g‘il, 8 qiz); Likenoid shakli - 12 ta holat; Prurigoid shakli - 9 ta holat; Kasallik og‘irligini diagnostik baholash (SCORAD); Scorad indeksi ADning og‘irligini aniqlash imkonini berdi. Umumiy tekshiruvda o’tkazilgan kasallardan yengil shakli – (40 ballgacha) - 51%, o‘rtacha shakl (40-60 ball) - 37% va og‘ir shakl (60 balldan ortiq) - 12%ni tashkil etdi. Xulosa. Samarqand viloyatida bolalar orasida AD bilan kasallanish teri kasalliklari bilan og‘rigan bemorlar umumiy sonining 3,1 foizini tashkil qiladi. Eng yuqori kasallanish Tailoq, Urgut va Samarqand tumanlarida qayd etilgan bo‘lib, bu erda barcha holatlarning 60,8% qayd etilgan. Gender analysis found ad dominance among boys (63.5%).